Évforduló.. Ínyenc kacsa..


Tegnap évfordulót ünnepeltünk. Egész nap gyönyörűen sütött a nap. Ezt kihasználva (ma már megint havazik) délután egy kis sétára indultunk Orfűre. A nagytóhoz mentünk most. Szélcsend volt és friss levegő. A tó és a környéke gyönyörű volt, mint mindig. Most is feltöltődve jöttünk haza.
Aztán férjem egy gyertyafényes vacsorával lepett meg. A kacsa olyan fincsi volt, hogy a tíz ujjamat.. kategóriába simán beleillik. Az első falatnál azt hittem kacsamáj van a tányéromon, úgy olvadt el a számban. 


Gondoltam ezt a receptet veletek is meg kell osztanom, mert hamar elkészül és tényleg nagyon finom. Ezért megkértem a férjem, hogy mondja el pontosan, hogy készült.
Íme a recept:

Fincsi Ínyenc kacsamell vörösboros szósszal és narancsos mártással:

Hozzávalók 2 személyre:
A kacsához: 2db kacsamell, só, ízlés szerint bors.
Vörösboros szószhoz: 1 dl vörösbor, 1 ek. cukor, ízlés szerint só, bors
Narancsos mártáshoz: 1 bionarancs, mert a héja is kell hozzá, 2 ek. méz

Elkészítés:
Sült kacsamell: Először is a légkeveréses sütőt elő kell melegíteni kb. 200 fokra.
A kacsamelleket kicsit átmossuk, majd a  bőrös részét éles késsel bekockázzuk. Serpenyőben két csepp olajon pár perc alatt mindkét oldalán kérget sütünk neki. Áttesszük egy hőálló tálba és besózzuk mindkét oldalát. Mehet be a sütőbe. Hogy mennyi időre az attól függ, mennyire átsütve szeretjük. Ha rosé kacsát szeretnénk, 10 perc, ha átsültet 15 perc kell neki.


Közben pikk pakk a szószok is elkészülnek.
Vörösboros szósz: A seprenyőbe amiben a kacsamelleket elősütöttük, a jó kis szafthoz hozzáöntünk kb. 1 dl vörösbort és egy kanál cukrot kis sót borsot ízlés szerint. Ezt összefőzzük és már kész is.
Narancsos mártás: A narancsot kifacsarjuk és a levét egy kis lábasba öntjük. A héját lehámozzuk, apró kb. 0,5 cm-es kockákra vágjuk, hozzáadjuk a mézet és sziruposra főzzük. Ha marad belőle, elrakhatjuk a hűtőbe és több hónapig még felhasználhatjuk.

Köretként sültburgonya vagy krumplipüré illik hozzá.

Jó étvágyat!


Vidámsággal,
TANÓ MÓNI


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések